Talam Kacang Merah


















Bahan-bahan
Lapisan Bawah - Kacang Merah
1 tin kacang merah [425 gm][mesin halus sikit]
225 g tepung beras
50 g tepung kanji
150 g gula
700 ml santan cair + sikit garam
pewarna merah

Lapisan Atas - Santan
1 cawan tepung beras
3 cawan santan pekat + garam sikit

Cara Memasak
Lapisan Bawah
1. Panaskan kukusan dan sapukan minyak pada loyang.
2. Masukkan semua bahan kecuali kacang merah dan kacau rata. Tapiskan
3. Masukkan kacang merah yg dimesin dan kacau rata.
4. Masukkan adunan kedalam loyang dan kukuskan sehingga masak dalam 30 minit.

Lapisan Atas
1. Gaulkan semua bahan dan tapiskan. Masakkan sikit adunan ni diatas api yg perlahan.
2. Bila adunan lapisan bawah telah masak, cakarkan sikit dgn garfu dan tuangkan adunan santan atas permukaan kacang merah tad.
3. Kukus lagi selama 25 minit.
4. Sejukkan betui2 sebelum potong dan hidangkan.

Related Posts :

  • Popia BasahBAHAN-BAHAN:• 1 biji Sengkuang (dipotong halus)• 1 batang Lobak Merah (dipotong halus)• 1 jambak Dau… Read More...
  • Biskut SemperitBahan-bahan:¾ cawan mentega1 cawan tepung gandumSedikit esen vanila2 cawan tepung kastard½ cawan gul… Read More...
  • Biskut SampritBahan-bahan:1 cawan mentega¾ cawan gula halus1 biji telur1 camca teh vanilaSecubit garamSatukan: 1 ½… Read More...
  • Kuih KetayapBahan-bahan:2 cawan tepung1 biji telurSedikit garam1 cawan air1 cawan air daun pandanSedikit pewrna … Read More...
  • Dangai SaguBahan-bahan:2 cawan sagu biji halus - siram air dan tuskan1/2 biji kelapaGaram secukup rasaCara Meny… Read More...

0 Response to "Talam Kacang Merah"

Posting Komentar

wdcfawqafwef