Bahan-bahan :
10 biji telur itik
50 gm cili padi | ditumbuk
1/2 sudu besar Serbuk Kunyit Adabi
2 helai daun kunyit | dihiris halus
4 batang serai | dititik
2 paket Serbuk Santan Segera Adabi
500 ml air suam
10 biji belimbing
1 sudu besar Asam Jawa Adabi
Garam dan Serbuk Perasa MSG Adabi secukupnya
50 gm cili padi | ditumbuk
1/2 sudu besar Serbuk Kunyit Adabi
2 helai daun kunyit | dihiris halus
4 batang serai | dititik
2 paket Serbuk Santan Segera Adabi
500 ml air suam
10 biji belimbing
1 sudu besar Asam Jawa Adabi
Garam dan Serbuk Perasa MSG Adabi secukupnya
Cara Memasak :
1.Didihkan air setengah periuk bersama asamjawa.
2.Setelah mendidih, pecahkan telur itik,satu-persatu ke dalam periuk dan biarkan ia masak separuh masak dan angkat,ketepikan.
3.Untuk membuat kuahnya,jerang bahan tumbuk bersama sentan dan air,anggaran air 1 cawan. 4.Setelah mendidih masukkan telur tadi.
5.Kemudian masukkan garam dan serbuk perasa secukupnya.
2.Setelah mendidih, pecahkan telur itik,satu-persatu ke dalam periuk dan biarkan ia masak separuh masak dan angkat,ketepikan.
3.Untuk membuat kuahnya,jerang bahan tumbuk bersama sentan dan air,anggaran air 1 cawan. 4.Setelah mendidih masukkan telur tadi.
5.Kemudian masukkan garam dan serbuk perasa secukupnya.
Sumber dari:Adabi
0 Response to "Gulai Lemak Telur Itik"
Posting Komentar