Ikan Siakap Sos Thai





















Bahan-Bahan:
1 ekor ikan siakap (sederhana besar)
5 ulas bawang putih
3 cm halia
2 batang serai (hiris)
2 helai daun limau purut (hiris)
1 sudu kecil serbuk kari
5 tangkai padi (ketuk)
1 sudu besar sos ikan
1 labu bawang besar (hiris)
100 gm tepung jagung


Cara Menyediakan:
1.Kukuskan ikan siakap selama 15 hingga 20 minit.
2.Sementara menunggu ikan masak.
Tumis bawang putih, halia dan serai,daun limau,serbuk kari,cili padi dan bawang besar
3.Setelah naik bau, tuangkan dua cawan air dan juga sos ikan.
4.Kemudian campurkan tepung jagung untuk memekatkan kuah.
Masukkan garam dan gula secukup rasa.
Tuangkan ke atas ikan kukus tadi.
5.Siap utk dihidangkan.Ikan siakap sos thai.

Related Posts :

  • Murtabak SegeraBahan-Bahan:100 g daging cincang2 biji ubi kentang1 sudu setengah rempah kari1/2 biji bawang besar1 … Read More...
  • Mee RebusBahan-bahan:1 paket mee kuning - celurBahan sayuran:50 sen Taugeh - celurSedikit daun sup - hiris ni… Read More...
  • Claypot Yee MeeBahan-bahan:Daging ayam1 ketul yee mee Fish cake fish ball 2 ulas bawang putih (dicincang halus) Beb… Read More...
  • Nasi Minyak KismisBahan-bahan:700 gram beras100 gram bawang besar dihiris50 gram halia dihiris50 gram bawang putih dih… Read More...
  • Lamb ChopBahan-Bahan:Utk perap daging: 10 keping daging kambing(slices ) setongkol halia +-10 cm(ditumbuk hal… Read More...

0 Response to "Ikan Siakap Sos Thai"

Posting Komentar

wdcfawqafwef