AYAM PAPRIK
Bahan-bahan:
3 ketul isi ayam - potong kecil-kecil
1/2 batang karot - potong nipis
bunga kobis - potong kecil
3 batang kacang panjang - potong 2 inci
1 biji bawang besar - potong baji
1 biji cili merah - potong serong
6 biji cili api siam - ketuk
3 helai daun limau purut - buang tulangnya
1 sudu makan cili kisar
3 sudu makan sos cili
2 sudu makan sos tomato
1 sudu makan sos tiram
1 sudu makan kicap pekat
2 ulas bawang putih - cincang halus
Cara-caranya:
- Tumis bawang putih hingga wangi. Masukkan cili kisar. Tumis hingga garing.
- Masukkan ayam, gaul rata hingga ayam empuk.
- Masukkan semua sos dan kicap. Gaul rata.
- Masukkan 1/2 cawan air, biarkan mendidih.
- Masukkan karot, bawang besar, cili merah, cili api, kacang panjang dan daun limau purut. Kacau rata.
- Maukkan garam, serbuk perasa. Kacau rata. Masukkan bunga kobis. Masak hingga bunga kobis agak empuk. Sedia untuk dihidangkan.
0 Response to "AYAM PAPRIK"
Posting Komentar