AYAM UNGKEP

AYAM UNGKEP
Bahan-bahannya:
1 ekor ayam - potong ikut suka
4 sudu makan cili kering kisar
2 sudu makan rempah kari daging
4 helai daun limau purut
2 keping asam gelugor

Bahan Kisar:
1 inci lengkuas
1 inci halia
1 inci kunyit hidup
4 ulas bawang putih
2 biji bawang besar
2 batang serai
2 sudu makan ketumbar biji
1 sudu makan jintan manis
1 sudu teh jintan putih


Cara Masak:

  1. Panaskan sedikit minyak di dalam kuali. Tumis bahan kisar hingga wangi.
  2. Masukkan cili kisar dan rempah kari, kacau hingga terbit minyak dan bau wangi.
  3. Masukkan ayam, gaul rata dan biarkan hingga ayam layu sedikit.
  4. Masukkan air sekadar menutupi paras ayam. Masukkan asam gelugor. Gaul rata. Biarkan mendidih.
  5. Masukkan daun limau purut, garam dan serbuk perasa. Masak lagi hingga kuahnya pekat. Sesekali hendaklah dikacau supaya dasarnya tidak hangit.
  6. Sedia untuk dihidangkan.



Related Posts :

  • SAMBAL GORENGSAMBAL GORENGBahan-bahannya:Kacang panjang - potong serong nipis dan digoreng hingga layu3 biji kent… Read More...
  • MEE GORENGMEE GORENGBahan-bahannya:1 bungkus mee kuningIsi ayam - dipotong dadu1 mangkuk udang - saiz ikut suk… Read More...
  • SERUNDING KELAPA SERUNDING KELAPABahan-bahannya:2 biji kelapa - diparut putihnya sahajaAir asam jawa secukupnya… Read More...
  • NASI AMBENGNASI AMBENG.....Makanan istimewa masyarakat jawa terutama di negeri Johor dan Selangor. Selalunya di… Read More...
  • AYAM UNGKEPAYAM UNGKEPBahan-bahannya:1 ekor ayam - potong ikut suka4 sudu makan cili kering kisar2 sudu makan r… Read More...

0 Response to "AYAM UNGKEP"

Posting Komentar

wdcfawqafwef