APAM LABU

APAM LABU
Bahan A:
3 sudu makan tepung gandum
2 sudu teh yis segera (mauripan)
1 sudu teh gula
3 sudu makan air suam

Bahan B:
240 gram labu kuning - direbus hingga empuk
150 gram gula
1 biji telur
150 ml santan pekat


Bahan C: (Diayak Bersama)
200 gram tepung gandum
1 sudu teh baking powder

Bahan D: (digaul rata dan dikukus sebentar)
Sesenduk kelapa parut (ambil putihnya sahaja)
Sedikit garam

Cara-caranya:

  1. Campur Bahan A di dalam mangkuk kecil. Kacau sebati dan biarkan adunan selama 5 - 10 minit.
  2. Campur semua Bahan B di dalam blender. Kisar halus dan tuangkan ke dalam mangkuk adunan.
  3. Masukkan Bahan C ke dalam mangkuk adunan sedikit demi sedikit sambil dikacau rata. 
  4. Masukkan Bahan A ke dalam mangkuk adunan dan dikacau hingga rata. Tutup mangkuk adunan. Perapkan selama 1 jam. 
  5. Didihkan air kukusan. Balut tudung kukus.
  6. Tuang adunan apam ke dalam acuan atau loyang yang sudah dioles dengan sedikit minyak masak. 
  7. Kukus hingga masak.(selama 15 - 20 minit)
  8. Hidangkan bersama-sama kelapa parut tadi.


Related Posts :

  • SERI MUKA SERI MUKABahan-bahannya:300 g beras pulut - rendam selama 1 hingga 2 jamSantan cair6 sudu maka… Read More...
  • APAM BALIKJom! Kita buat apam balik yang rasanya macam yang dijual di pasar-pasar malam. Terima kasih kepada t… Read More...
  • DANGAI @ RANGINDANGAI @ RANGINCara membuat:Gaul 3 biji kelapa parut (ambil putihnya sahaja) dengan sedikit garam.Ma… Read More...
  • WAFFLE Inilah Waffle Maker yang saya gunakan... saya beli di Mydin. Bahagian dalam waffle makerW… Read More...
  • ROTI ARABROTI ARABBahan-bahannya:3 cawan tepung gandum1 sd makan marjerin1 biji telur1 sd makan susu pekat1 s… Read More...

0 Response to "APAM LABU"

Posting Komentar

wdcfawqafwef