BINGKA SUSU

BINGKA SUSU
Bahan A: 
1 cawan tepung gandum - diayak
1 cawan susu cair
3/4 cawan susu pekat manis
2 biji telur

Bahan B:
2 cawan air
6 1/2 sudu makan marjerin/mentega
5 sudu makan tepung kastard
1/2 sudu teh esen vanilla
1/2 sudu teh garam

Cara-caranya:
  1. Satukan semua bahan A, kacau rata menggunakan whisker dan ke tepikan.
  2. Satukan semua bahan B. Masak di atas api yang perlahan, sentiasa dikacau menggunakan hand wisker hingga pekat.
  3. Masukan bahan A ke dalam bahan B. Masak hingga pekat. Matikan mati.
  4. Tuang adunan ke dalam loyang yang sudah digriskan.
  5. Bakar dalam oven pada suhu160'C selama 30 - 40 minit atau hingga permukaannya garing.
  6. Biarkan bingka benar-benar sejuk sebelum dipotong dan dihidangkan.



Related Posts :

  • DONUTDONUT1kg tepung gandum (boleh dpt lebih kurang 60 biji donut saiz M)1 pkt yis segera mauripan (11g)3… Read More...
  • ROTI JALA-SERAWA DURIANROTI JALABahan2nya:2 cawan tepung gandum2 1/2 cawan santan1 sd kecil garam1 biji telursedikit pewarn… Read More...
  • APAM AIS KRIM APAM AIS KRIMBahan-bahannya:3 cawan tepung gandum4 biji telur2 cawan gula - saya guna 1 1/2 ca… Read More...
  • PAU ISTIMEWA INTI PAUBahan-bahannya:1/2 ekor ayam - potong kecil-kecil4 biji kentang - potong dadu5 sd mkn … Read More...
  • ABOK-ABOKBahan:3 cawan biji sagu - dicuci sebentar aje dan disejatkan1 cawan kelapa parutgula melaka - dihiri… Read More...

0 Response to "BINGKA SUSU"

Posting Komentar

wdcfawqafwef