CUCUR JAGUNG

CUCUR JAGUNG
Bahan-bahannya:
3 tongkol jagung - dihiris untuk pisahkan biji dari tongkolnya
3 cawan tepung gandum
2 cawan air
sebiji telur
2 sudu teh garam
3 sudu makan gula

Cara-caranya:

  1. Masukkan setengah dari jagung, air, garam, gula dan telur ke dalam mesin kisar (blender). Kisar halus.
  2. Masukkan bahan kisar ke dalam tepung sedikit demi sedikit sambil digaul hingga dapat adunan yang sesuai untuk buat cucur, Jika terlalu pekat, boleh tambah lagi air dan gaul rata. (Jika inginkan cucur udang yang sedikit pedas, bolehlah campurkan 1 atau 2 sudu makan cili kering kisar).
  3. Masukkan pula baki biji jagung tadi. Gaul rata.
  4. Panaskan 2 hingga 3 cawan minyak dalam kuali. Jemputkan adunan cucur dan masak hingga warna keemasan.
  5. Ulang langkah 3 hingga adunan habis.
  6. Hidangkan.


Related Posts :

  • ABOK-ABOKBahan:3 cawan biji sagu - dicuci sebentar aje dan disejatkan1 cawan kelapa parutgula melaka - dihiri… Read More...
  • PAU ISTIMEWA INTI PAUBahan-bahannya:1/2 ekor ayam - potong kecil-kecil4 biji kentang - potong dadu5 sd mkn … Read More...
  • ROTI JALA-SERAWA DURIANROTI JALABahan2nya:2 cawan tepung gandum2 1/2 cawan santan1 sd kecil garam1 biji telursedikit pewarn… Read More...
  • APAM AIS KRIM APAM AIS KRIMBahan-bahannya:3 cawan tepung gandum4 biji telur2 cawan gula - saya guna 1 1/2 ca… Read More...
  • DONUTDONUT1kg tepung gandum (boleh dpt lebih kurang 60 biji donut saiz M)1 pkt yis segera mauripan (11g)3… Read More...

0 Response to "CUCUR JAGUNG"

Posting Komentar

wdcfawqafwef