Kek Lapis Cheese Watermelon
Bahan-bahan
Bahan A
10 biji telur (gred A)
150gm gula halus
180 gram tepung hong kong
30 gram ovalet
Bahan B
100gm horlick
Bahan C
450gm mentega (biar lembut)
250gm cream cheese (biar lembut)
400 gram susu pekat manis
Bahan D
chocolate chips
Cara membuatnya
1.Pukul Bahan A - pukul laju maksimum selama 4 minit
2.Masukkan Bahan B,ke dalam Bahan A,sedikit demi sedikit hingga habis.Teruskan
memukul Bahan A + B dengan kelajuan tinggi selama 1 minit lagi.
3. Bahan C - Butter & cream cheese,dipukul menggunakan "K" Beater dengan kelajuan
maksimum selama 3 minit. Masukkan susu pekat manis,pukul rata.
4.Masukkan Bahan C ke dalam Bahan A & B tadi.Gaul sebati ya.
5.Bahagikan adunan kepada 3 warna - hijau,asal dan merah.
6.Bakar menggunakan api atas sahaja.
7.Coklat nanti ditabur bagi lapisan yang berwarna merah(nak bagi nampak mcm biji
tembikai)
8. Bakar sehingga selesai.
p/s:Kek ini menggunakan method Sponge Cake Method.
Menggunakan mixer berkuasa kuda sederhana.
Sumber resepi ini dari TryMasak.Credit kepada pemberi resepi.
0 Response to "Kek Lapis Cheese Watermelon"
Posting Komentar