DANGAI @ RANGIN

DANGAI @ RANGIN
Cara membuat:
Gaul 3 biji kelapa parut (ambil putihnya sahaja) dengan sedikit garam.

Masukkan 500g tepung pulut dan gaul rata. 
Taburkan adunan tepung ke dalam acuan dangai hingga separuh acuan. (saya takde acuan dangai, jadi saya gunakan non-stick pan. Boleh juga kalau nak gunakan acuan kuih bakar kemboja..)

Taburkan gula di atas adunan tepung seratanya..

Taburkan baki adunan tepung hingga menutupi taburan gula tadi. 

Tutup acuan, dan bakar guna api yang paling perlahan.

Bakar kuih dangai hingga dasar kuih kekuningan.. JANGAN sampai dasar kuih dangai hangus ye..

Keluarkan dari acuan dan potong ikut kegemaran.. Sedia untuk dinikmati.

Related Posts :

  • PUDING ROTI BAKARPUDING ROTI BAKARBahan-Bahannya:10 - 12 keping roti - disapu marjerin/butter dan dipotong 41 tin sus… Read More...
  • APAM POLKADOTAPAM POLKADOTBahan-bahannya:3 biji telur sejuk dari peti ais275 g tepung gandum + 3 sudu teh baking … Read More...
  • PUDING KARAMELErmmmm!!! Lama dah bercuti dari memasak dan kongsi resepi dengan kawan-kawan semua. Rindu rasanya...… Read More...
  • APAM SENYUMAPAM SENYUM Bahan22 biji telur250gm gula1 s mkn ovellate300gm tpg gandum1 sd kecil baking powder200m… Read More...
  • DURIAN CREPEDemam Durian Crepe turut melanda saya... tiap-tiap hari tengok rakan-rakan saya menayangkan durian c… Read More...

0 Response to "DANGAI @ RANGIN"

Posting Komentar

wdcfawqafwef