Bahan-bahannya:
300 g beras pulut - rendam selama 1 hingga 2 jam
Santan cair
6 sudu makan tepung gandum
3 sudu makan tepung jagung
7 sudu makan gula
3 biji telur
400 ml santan pekat
1 sudu teh garam
300 ml air + 6 helai daun pandan
Cara masak:
- Didihkan air dalam pengukus.
- Balut loyang dengan aluminium foil (tujuannya supaya mudah untuk mengeluarkan kuih nanti)
- Sementara tunggu air mendidih, cuci beras pulut. Masukkan ke dalam loyang dan masukkan santan cair yang sudah dicampur dengan secubit garam sehingga ke paras pulut sahaja.
- Bila air dah mendidih, kukus pulut hingga pulut masak.
- Tekan pulut di dalam loyang supaya padat.
6. Daun pandan dipotong 1 inci dan blend dengan 300 ml air. Tapis untuk dapatkan air
pandan.
7. Blend telur dan gula hingga kembang. (Saya guna blender cili aje)
8. Masukkan santan pekat, garam dan air pandan. Blend sebentar.
9. Masukkan tepung gandum dan tepung jagung. Blend hingga rata.
10. Masukkan bahan blend ke dalam periuk, masak atas api sederhana, kacau sentiasa
hingga berwap.
11. Masukkan ke dalam loyang berisi beras pulut dan kukus selama 30 - 45 minit.
Bungkus tudung dengan kain supaya air wap tidak menitik ke atas kuih.
12. Sejukkan dulu sebelum dipotong.
** Apabila masak, lapisan atas kuih memang nampak lembik tapi bila dah sejuk, kuih akan
jadi cantik.
** Pastikan kuih sudah betul-betul sejuk sebelum dipotong untuk mendapatkan hasil
potongan yang kemas.
0 Response to "SERI MUKA"
Posting Komentar