Bahan-Bahannya:
1 kepala ikan Plotan - dibelah dua dan dicuci bersih
7 biji kacang bendi
3 senduk cili kering kisar
1 1/2 sudu makan asam jawa + 3 mangkuk air
Garam
Serbuk perasa
Bahan-Bahan Tumbuk Lumat:
2 inci halia
2 inci kunyit hidup
4 ulas bawang putih
2 biji bawang besar
Cara-caranya:
- Panaskan 2 senduk minyak dalam periuk. Masukkan bahan tumbuk dan cili kering. Tumis hingga pecah minyak.
- Masukkan air asam jawa. Biarkan mendidih.
- Masukkan kepala ikan plotan. Biarkan mendidih dan ikan masak.
- Masukkan kacang bendi, garam dan serbuk perasa. Biarkan hingga kacang bendi masak.
- Tutup api dan hidangkan.
0 Response to "ASAM PEDAS MUAR IKAN PLOTAN/IKAN MAYONG"
Posting Komentar