AYAM UNGKEP BONDA
Bahan-Bahannya:
1/2 ekor ayam - potong ikut suka
2 biji kentang - belah 4
1 kulit kayu manis
3 biji buah pelaga
2 bunga lawang
1 sudu makan asam jawa + semangkuk air
3 sudu makan rempah kari daging - campur sedikit air untuk dijadikan paste...
1 sudu makan jintan manis
1 sudu makan ketumbar biji
2 inci kunyit hidup
2 inci halia
3 ulas bawang putih
2 biji bawang besar
Cara-caranya:
- Panaskan sedikit minyak di dalam periuk. Tumis kulit kayu manis, buah pelaga dan bunga lawang.
- Masukkan bahan tumbuk, tumis hingga wangi.
- Masukkan paste kari. Tumis hingga terbit minyak.
- Masukkan ayam. Gaul rata. Tutup periuk sebentar supaya ayam layu sedikit.
- Gaul rata. Masukkan air asam jawa. Masukkan air hingga sama paras dengan ayam. Gaul rata.
- Masukkan kentang. Tutup periuk. Biarkan masak menggunakan api yang sederhana.
- Bila mendidih, masukkan garam dan sedikit serbuk perasa. Gaul rata. Tutup lagi periuk.
- Biarkan kuah pekat. Kacau sesekali supaya tidak berkerak.
- Tutup api. Hidangkan.
0 Response to "AYAM UNGKEP BONDA"
Posting Komentar