KUIH NAGASARI

KUIH NAGASARI
Bahan-Bahannya:
5 biji pisang raja -dibelah dua atau tiga
1 cawan tepung beras
2 sudu besar tepung jagung
5 cawan santan
2 sudu besar gula
Sedikit garam
2 helai daun pandan - disimpul
Daun pisang - secukupnya

 Daun pisang dipotong pada saiz ini dan dilayurkan atas api supaya lembut

 Pisang dikupas kulitnya dan dibelah dua atau tiga

Semua tepung beras, tepung jagung, gula, garam dan santan dicampurkan. 
Kemudian digaul sebati dan ditapis. Masukkan ke dalam periuk. 
Masukkan daun pandan dan dikacau di atas api sederhana besar hingga pekat dan berkilat.

 Ambil sesenduk adunan tepung dan letak di atas daun pisang.

 Letak sepotong pisang.

 Lapis dengan sesenduk adunan tepung. 

 Bungkus kuih dengan melipat kiri dan kanan, kemudian lipat atas dan bawahnya dengan kemas.
Ulang langkah membungkus hingga habis.
Kukus kuih selama 15 hingga 20 minit.

 Setelah kuih nagasari masak, sejukkan sebentar.

 Bolehlah dinikmati...
Walllaaaaaaaaaaaaa....


Related Posts :

  • DONUTDONUT1kg tepung gandum (boleh dpt lebih kurang 60 biji donut saiz M)1 pkt yis segera mauripan (11g)3… Read More...
  • PUDING ROTI PELANGIPUDING ROTI PELANGIBahan2nya:5 keping roti gardenia1 tin susu cair5 sudu makan susu pekat1 sudu teh … Read More...
  • ABOK-ABOKBahan:3 cawan biji sagu - dicuci sebentar aje dan disejatkan1 cawan kelapa parutgula melaka - dihiri… Read More...
  • ROTI JALA-SERAWA DURIANROTI JALABahan2nya:2 cawan tepung gandum2 1/2 cawan santan1 sd kecil garam1 biji telursedikit pewarn… Read More...
  • KUIH LAPISKUIH LAPISRESEPI:Bahan-bahan (loyang 8 inci)Bahan A2 cwn tepung beras1 cwn tepung gandum2 sudu besar… Read More...

0 Response to "KUIH NAGASARI"

Posting Komentar

wdcfawqafwef