Kari Daging
















Bahan-bahan ( Anggaran 10-15 orang. )
1 ½ kg daging
125 ml minyak
5 labu bawang – di cincang halus
12 ulas bawang putih – di cincang halus
2 kuntum bunga lawang
2.5 cm kulit kayu manis
4 biji buah pelaga ( ambil bijinya )
4 tangkai daun kari
70 g rempah kari daging – di campur dgn 125 ml air – jadikan pes
1liter santan cair
500 ml santan pekat
3 biji ubi kentang besar ( di kupas dan di hiris kasar )
garam secukupnya


Cara-cara membuatnya :-
1). Potong daging setebal 1 cm dan selebar 5 cm.
2). Panaskan minyak di dalam periuk.
3). Tumis bawang, bawang putih dan rempah yang lain hingga keperangan.
4). Bubuh daun kari dan pes kari. Masak atas api perlahan sehingga wangi.
5). Tuangkan sedikit santan cair ke dalamnya jika rempah melekat pada periuk.
6). Campurkan daging dan kacau sampai airnya agak kering.
7). Masukkan pula santan cair dan biar menggelegak. Kemudian tutup periuk dan renehkan selama ½ jam atau hingga daging empuk.
8). Bubuh pula kentang dan masak sampai empuk.
9). Akhir sekali masukkan garam dan santan pekat , gaul sehingga sebati. Apabila kari menggelegak semula angkat dari api.

Related Posts :

  • Kurma KambingBahan-bahan:(Hidangan untuk enam orang)2 cawan minyak masak Daisy Blend1 ekor ayam (potong)1/2 sudu … Read More...
  • Kari DagingBahan-bahan ( Anggaran 10-15 orang. )1 ½ kg daging125 ml minyak5 labu bawang – di cincang halus12 ul… Read More...
  • Daging HitamBahan-bahan ( 10 orang )1 kg daging30 biji cili kering1 sudu serbuk jintan putih1 in halia10 ulas ba… Read More...
  • Rendang DagingBahan-bahan:1kg daging- potong kecik-kecik2 peket kecik rempah kurma1/4 cawan kerisik1 biji kelapa-a… Read More...
  • Kerutuk DagingBahan-bahan ( 5 orang )500g daging4 sudu besar rempah kerutuk2 sudu cili giling1/2 biji bawang besar… Read More...

0 Response to "Kari Daging"

Posting Komentar

wdcfawqafwef