Bahan-bahan
5 cawan kacang tanah, goreng tanpa minyak dan tumbuk kasar
15 tangkai cili kering, direbus dan bersihkan
10 ulas bawang merah, hiris kasar
5 ulas bawang putih, ketuk dengan pisau
1 inci lengkuas, hiris kasar
5 batang serai
Setengah cawan minyak masak
2-3 sudu teh garam
1 inci persegi belacan Melaka, dibakar
1 cawan gula merah (atau gula pasir)
Air , cukup untuk kepekatan yang dikehendaki
Optional - sotong rendam yang dipotong kecil/sotong kering yang dah direndam dan dipotong kecil/daging yang disiat - anggaran 2 cawan. -
asam gelugor (5-6 keping)
Cara Membuatnya :-
Blend bahan-bahan no. 2, 3, 4, 5 & 9.
Panaskan minyak dalam kuali yang tebal dan agak dalam
Tumiskan bahan yang dah di blend, kacau selalu, goreng hingga garing.
Masukkan air dan serai, kacau, biar sampai menggelegak
Masukkan kacang dan gaul rata.
Masukkan sotong(kalau guna) dan asam gelugor (jika guna)
Kecilkan api dan biar masak hingga keluar minyak.
Masukkan daging siat (kalau guna)
Masukkan gula, kacau rata dan biarkan lagi atas api selama lebih kurang 15 minit.
Adjust rasa garam dan gulanya.
Sejukkan sebelum menghidang.
Selasa, 16 Juni 2009
Resepi Kuah
0 Response to "Kuah Kacang/Satay"
Posting Komentar