Kamis, 18 Juni 2009
Resepi Laksa
Laksa Sarawak
Bahan-bahan
1 paket mee bee-hoon
1 paket besar perencah laksa (boleh didapati di supermarket)
1 biji kelapa parut
1/2 kg taugeh
1/2 kg isi ayam (tulang ayam untuk air rebusan ikut suka)
1/2 kg udang
3 biji telor ayam
daun ketumbar
limau nipis
Sambal
2-3 sudu cili kering ditumbuk
bawang merah dan putih ikut suka
belacan sebesar 1/2 kotak mancis
minyak masak untuk menumis
Cara-cara membuatnya:
1). Masukan 5 cawan air rebus tulang ayam bersama-sama isi ayam kedalam periuk.
2). Rebus isi ayam hingga masak kemudian diangkat.
3). Masukan udang, rebus sebentar kemudain diangkat.
4). Masukkan perencah laksa sarawak bersama air rebusan tadi, rendidih dengan api perlahan selama 20 minit.
5). Sementara menunggu, celur taugeh dan mee tadi. Goreng telur dadar, kupas udang dan siat isi ayam. Ketepikan.
6). Perahkan santan sebanyak 4 - 5 cawan ikut suka.
7). Sekarang bolehlah bee-hoon di hidang bersama-sama ayam yang disiat tadi, udang, taugeh, telur dadar dan daun ketumbar, limau dan sambal. Kuah lah lakasa tersebut dengan kuah yang disediakan tadi
0 Response to "Laksa Sarawak"
Posting Komentar