Laksam


















Bahan-bahan:
3cwn tpg beras
1/2 cwn tpg gandum
4cwn air suam

Bahan kuah:
Ikan(direbus,dibuang tulang)-mcm nk buat laksa
Sdkt halia
Sdkt bwg putih
Sdkt bwg merah/besar
Sdkt lada hitam/serbuk lada hitam pon ok
Santan
Asam keping
Sdkt garam
Sedikit gula merah/gula


Bahan ulam:
timun
kacang panjang
taugeh
daun kesum(dipotong halus)


Cili:
cili merah
belacan
garam
limau


Cara-cara membuatnya:--Cara buat laksam:
1)Gaulkan semua bahan-bahan. Sapukan tudung periuk dengan sedikit minyak masak-utk mengelak dari melekat.
Ambik sedikit adunan dan letakkan di atas tudung periuk. Kukus sampai masak.
2)Bila dah masak, keluarkan. Biarkan sekejap sebelum digulung- supaya laksam kelihatan licin dan cantik. Sementara tu letaklah sedikit adunan ke atas tudung periuk lain dan kukus sampai masak. Ulang sampai habis

Untuk kuah:
1)kisar isi ikan, halia, bawang putih, bawang merah dan lada hitam. Kemudian masukkan ke dalam periuk bersama bahan-bahan lain. Masak sehingga agak pekat.

Untuk cili:
1)Cili merah tumbuk dgn belacan,tambah grm skit dan perahkan limau

Related Posts :

  • Laksa SarawakBahan-bahan1 paket mee bee-hoon1 paket besar perencah laksa (boleh didapati di supermarket)1 biji ke… Read More...
  • LaksamBahan-bahan:3cwn tpg beras1/2 cwn tpg gandum4cwn air suamBahan kuah:Ikan(direbus,dibuang tulang)-mcm… Read More...
  • Laksa JohorIngredients A: 125 ml / 4 fl oz Vegetable Oil 2 litres / 64 fl oz Coconut Milk (Santan Cair) 500 g /… Read More...
  • Laksa Tepung BerasBahan-bahan:(2org)2 cwn tepung beras2 cwn tepung gandumSedikit tepung ubiSedikit air panasSedikit ai… Read More...
  • Laksa JohorBahan-bahan ( 12-15 orang )1 paket sphagetti (direbus dengan air dan 1 sudu besar minyak sehingga le… Read More...

0 Response to "Laksam"

Posting Komentar

wdcfawqafwef