Popia Mini













Bahan-bahan:
300 gram udang kering
bawah merah (ikut suka) ditumbuk
serbuk cili kering (ikut suka)
air asam jawa (ikut suka)
sedikit minyak untuk menumis
garam, gula & serbuk perasa (secukup rasa)
*resipi ni perlu guna gula lebih sedikit
Kulit popia

Cara-cara:
1)Rendam sebentar udang kering. Cuci dan toskan. Selepas itu dikisar halus.
2)Tumis bawang sehingga naik bau. Kemudian masukkan udang kering yang telah dikisar. Gaul.
3)Masukkan air asam jawa, garam, gula & serbuk perasa. Gaul hingga udang agak kering.
4)Bila dah kering, tutup api dan sejukkan sebentar. Kemudian kisar lagi supaya udang tidak berketul2.
5)Cara membungkus popia: Kulit popia dipotong segi 4 dan bungkus macam popia biasa. Atas potong segi empat panjang,
isi udang ditengah dan gulung.
Kemudian temukan kedua2 hjgnya dan simpul sekali (mcm simpul tali kasut).
6)Goreng guna minyak yg byk. Kalau bungkus cara popia biasa, masa menggoreng api kena perlahan. Kalau x popia akan liat di bhgn dalam. Kalau jenis yg 1 lagi tu, api sederhana tapi kena jaga2 sbb mudah hangus.

*Tip:tutup kulit popia yg blm dibungkus dengan kain utk elakkan kulit popia jadi keras.

Related Posts :

  • Resepi Biskut MakmurBahan-bahan:500 gm tepung gandum80 gm gula halusminyak sapi Bahan Inti:300 gm kacang tanah70 gm gula… Read More...
  • Buah RotanBahan-bahan:4 sudu besar gula1 bungkus tepung pulut5 biji telur½ biji santan kelapabijan secukupnya1… Read More...
  • Biskut MelonBAHAN A: 200 gm mentega 1 sudu besar crisco 80 gm gula kastor 1 sudu kecil mentega emulco 1 biji kun… Read More...
  • Biskut LoveBAHAN A: 135 gm mentega65 gm gula 1 biji telur1/2 sudu kecil esen vanila /2 sudu kecil pes coklat BA… Read More...
  • MurukuBahan-bahannya:Bahan A1 bungkus tepung muruku (400g),digoreng tanpa minyak2 sudu besar bijan, digore… Read More...

0 Response to "Popia Mini"

Posting Komentar

wdcfawqafwef